Şam’da Türkiye-Suriye ortaklığıyla yükseköğretim adımı atılıyor

Yükseköğretim Alanında Türkiye-Suriye İşbirliği Protokolü İmzalandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Özvar ve beraberindeki heyet, başkent Şam’da Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi ile yükseköğretim alanında işbirliği anlaşmaları imzalamak üzere bir araya geldi.

Toplantıya Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, Türkiye’den bazı üniversitelerin rektörleri, YÖK başkan vekilleri, başkan danışmanı, bilgi işlem ve dijitalleşme daire başkanları da katıldı.

Protokol imzalanmasının ardından konuşan Özvar, Suriye Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin önemli bir protokol ile sonuçlandığını belirtti.

Şam’da planlanan Türkiye-Suriye Üniversitesi’nin kurulmasının, iki ülkenin ortak vizyonu doğrultusunda gerçekleşen bir girişim olduğunu vurgulayan Özvar, projeye Suriyeli muhatapların tam destek verdiklerini söyledi. Üniversitenin kuruluş çalışmalarının yakında başlayacağını belirtti.

“Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan Suriyeli öğrencilerin diplomalarının Suriye tarafından tanınacağı” bilgisini paylaşan Özvar, yükseköğretim alanında iki ülke arasında kapsamlı bir işbirliği sürecinin resmen başlatıldığını söyledi.

Özvar, ikinci önemli başlığın Suriye’deki üniversitelerin dijital dönüşüm sürecine Türkiye’nin katkı sağlayacağını dile getirdi. Türk üniversitelerinin, Suriyeli yükseköğretim kurumlarının bilişim altyapısının güçlendirilmesine destek vereceğini belirtti.

Akademik değişim programlarının da yer aldığı protokolde ortak bilimsel projelerin yanı sıra akreditasyon ve kalite güvencesi alanında işbirliği kararları alındığını aktaran Özvar, üniversiteler arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla ortak toplantılar planlandığını belirtti.

İmzalanan işbirliği protokolünün Suriye’nin yükseköğretim sistemi açısından önemli bir adımı temsil ettiğini belirten Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi, protokolün gelecek dönemde Suriye yükseköğretim sisteminde önemli gelişimlere zemin hazırlayacağını ifade etti. Ayrıca, iki ülke arasında akademik diplomaların karşılıklı tanınmasına yönelik işbirliğinin başladığını açıkladı.

Halabi, Türkiye ile yapılan işbirliği anlaşmasının yükseköğretimde yeni bir başlangıç ve yeniden doğuş anlamı taşıdığını belirterek, eğitim kalitesinin artırılması, akademik sıralamaların yükseltilmesi gibi alanlarda Türkiye ile ortak çalışmaların yürütüleceğini aktardı.

Related Posts

Pezeşkiyan: İsrail’e yanıtımız daha pişman edici olacak

Sosyal medya hesabından İran-İsrail geriliminde son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, mevcut şartlarda bu dayatılan savaşın sona ermesinin tek yolunu açıklayarak “İsrail saldırılarına son vermediği takdirde düşmana vereceğimiz yanıt daha sert ve pişman edici olacaktır” dedi.

Dilek İmamoğlu: Hukuksuzluğun normalleştirilmesine izin veremeyiz

Dilek İmamoğlu, “Hukuksuzluğun normalleştirilmesine izin veremeyiz. Yaratılan adaletsiz düzenle tutuklananları, vicdanlara sığmayan uygulamalarla adeta cezalandırılan aileleri ve geleceği karanlıklara gömülmek istenen çocukları, gençleri yalnız bırakamayız.” diye konuştu.

İsrail ve İran karşılıklı saldırıları ne kadar sürdürebilir?

İsrail ve İran karşılıklı saldırıları ne kadar sürdürebilir?

Türkiye’yi sarsan 6 yaşındaki ‘gelin’ davasında şok gelişme

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin, 6 yaşındayken Kadir İstekli ile “imam nikahıyla evlendirilip” cinsel istismara uğradığı iddiasıyla açılan davada kritik bir gelişme yaşandı.

Trump’tan Fed Başkanı Powell’a ‘faiz indirimi’ tepkisi: Ülkemize yüzlerce milyar dolara mal oluyor

Trump’tan Fed Başkanı Powell’a ‘faiz indirimi’ tepkisi: Ülkemize yüzlerce milyar dolara mal oluyor

Almanya İsrail’e silah ihracatını onayladı

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırılarla başlayan çatışma karşılıklı füze atışları ile sürerken Almanya, İsrail’in saldırılarına ilişkin ‘işin pis kısmını hallediyor’ diyerek tarafını belli ederek dikkat çekmişti. Son yıllarda İsrail’e silah …