Kendi kendini onaran giysilerle enerji devrimi! Akıllı tekstilin yeni çağı

Kendi Kendini Onaran ve Enerji Üreten Giysiler Yenilik Getiriyor

Bilim dünyasının tekstil sektörüne yönelik önemli bir adımı var: Kendi kendini onaran ve enerji üreten giysiler!

Newcastle Üniversitesi ve Northumbria Üniversitesi’nde çalışmalar yapan araştırmacılar, mantar ipliklerinden üretilen miselyum bazlı kumaşların, giysilerin kendi kendini onarmasını sağlayabileceğini ve nano-teknoloji sayesinde giysilerin enerji üretebileceğini ortaya koydu.

Newcastle Üniversitesi’nden biyomateryal uzmanı Prof. Dr. Elise Cartmell, miselyum tabanlı malzemelerin önemine dikkat çekerek, tekstil sektörü için devrim niteliğinde bir adım olduğunu belirtti.

Cartmell, bu malzemelerin giysilerde olduğu kadar inşaat ve biyomedikal alanlarında da kullanılabileceğine vurgu yaptı. Miselyumun kendini iki günde iyileştirebildiği ve nano-teknolojinin bu yeniliklerdeki önemine değinildi.

Stanford Üniversitesi’nden malzeme bilimi uzmanı Prof. Dr. Zhenan Bao, elektronik deri teknolojisini tekstil sektörüne uyarlayarak giysilerin kendi kendini onarabilmesini sağladı. Ayrıca nano-kaplamalı kumaşların giysilerin enerji üretme kapasitesini artırabileceğini belirtti.

Enerji üreten giysiler, giyilebilir teknolojilerin geleceğini şekillendirirken, Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Naoki Takada, bu giysilerin sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayabileceğini söyledi.

Bristol Üniversitesi’nde çalışmalar yapan Prof. Dr. Duncan Wass, kendi kendini onaran giysilerin su ve enerji tüketimini azaltarak çevreye olan faydalarına değindi. Bu teknolojinin çevresel etkilerini azaltabileceğini belirtti.

Uzmanlar, kendi kendini onaran ve enerji üreten giysilerin modadan sağlığa, savunmadan günlük yaşama kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceğini belirtiyor. Bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla giysilerin sadece güzel görünmekle kalmayıp, işlevsel cihazlara dönüşeceği öngörülüyor.

Related Posts

6 bin yıllık icadın kökeni bilinenden başka çıktı

Tekerleğin icadı, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Ancak yeni bir teoriye göre, bu devrimsel buluşun kökeni, beklenmedik bir yerde ve oldukça pratik bir nedenle ortaya çıkmış olabilir: Bakır madenciliği.

Sony’den dövüş oyunlarına yeni soluk

Sony Interactive Entertainment, State of Play etkinliğinde duyurduğu Project Defiant adlı kablosuz arcade stick ile dövüş oyunlarına yeni bir soluk getiriyor. Playstation 5 ve PC için geliştirilen bu cihaz, Sony’nin kendi PlayStation-Link …

Bir kişi öldüğünde Apple hesabına ne oluyor?

Apple cihazlarını düzenli kullanıyorsanız, hesabınızda fotoğraflar, videolar ve önemli belgeler gibi pek çok değerli veri bulunur. Apple, bu verilerin korunması için iki önemli seçenek sunuyor: Kurtarma Kişisi ve Miras Kişisi.

Farelerde başarılı oldu! Kronik yaraları tedavi edecek teknoloji geliyor

Cildin kendini yenileme yeteneği, insan biyolojisinin en etkileyici özelliklerinden biri. Yaralanma sonrası iltihaplanmayla başlayan ve yeni deri ile yara dokusunun oluşumuyla tamamlanan bu süreç, bazen enfeksiyonlar, diyabet veya bağışıklık sistemi …

İnsansı robot Atlas’a insanüstü görüş kabiliyeti eklendi

İnsansı özelliklerin kazandırılmasıyla dikkat çeken Atlas’a bu sefer insanüstü görüş ve mükemmele yakın nesne takibi eklendi. Yeni algılama sistemi sayesinde Atlas karmaşık görevleri de kolayca halledebilecek.

Ubisoft resmen açıkladı: Assassin’s Creed Shadows, Dead by Daylight evreniyle buluştu

Ubisoft, korku türünün sevilen oyunu Dead by Daylight’ı Assassin’s Creed Shadows ile bir araya getirdi. Behaviour Interactive ile yapılan bu işbirliğiyle Harima bölgesinde geçen karanlık bir yan görev oyunculara sunuldu. Görev, köy sakinlerinin …