Hindistan ve Pakistan arasında kırılgan ateşkes

Hindistan ile Pakistan Arasındaki Ateşkes Devam Ediyor: Çatışmaların Ardından Toplam 70 Kişi Hayatını Kaybetti

Hindistan ve Pakistan arasındaki nükleer silahlara sahip komşuların dört gün boyunca süren şiddetli çatışmalar sonrasında sağlanan ateşkes, pazar sabahı itibarıyla devam ediyor. Çatışmalarda yaklaşık 70 kişi hayatını kaybederken, bölgede elektrikler yeniden sağlandı ve halk günlük yaşamına dönmeye başladı.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu büyük iki ülkeyle ticareti önemli ölçüde artıracağım. Ayrıca Keşmir meselesi için birlikte çözüm arayacağım” dedi. Trump’ın arabuluculuğu, çatışmaların sona ermesinde etkili oldu. ABD’nin diplomatik baskıları sonucunda iki ülke karşılıklı olarak ateşkesi kabul etti. Ancak Hint Keşmir’inde kısa süre sonra yeniden top sesleri duyuldu.

Amritsar’da halk, siren sesleriyle günlük hayatına dönerken, çatışmalardan etkilenen halk bir nebze de olsa rahatladı. Dört gündür ev ve işyerlerini kapatan birçok kişi, sokaklara yeniden çıktı. Amritsarlı esnaf Satvir Singh Alhuwalia, “Pahalgam’daki saldırıdan sonra büyük korku yaşıyorduk. En azından artık kan dökülmeyecek” sözleriyle duygularını paylaştı.

Hindistan, çatışmalar sırasında üst düzey devlet görevlisi Raj Kumar Thapa’nın da aralarında bulunduğu sivillerin ölümünden Pakistan’ı sorumlu tutuyor. Pakistan ise yalnızca kendi topraklarındaki Keşmirli ayrılıkçılara siyasi ve diplomatik destek verdiklerini belirterek, Hindistan’ı ateşkesi bozmakla suçluyor.

Pakistanlı yetkililere göre, Keşmir’in Bhimber bölgesinde gece boyunca hafif çaplı atışlar dışında başka bir çatışma yaşanmadı. Her iki taraf da karşılıklı olarak birbirini suçlarken, son otuz yılın en büyük sınır çatışmalarının yaşandığı bu olayın uzun vadede nasıl sonuçlar doğuracağı henüz belirsizliğini koruyor.

Keşmir sorunu, 1947 yılında İngiltere’den bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan arasında bugüne dek üç kez savaşa neden oldu. Hindistan, Keşmir’de 1989’dan bu yana süren ayrılıkçı ayaklanmadan Pakistan’ı sorumlu tutuyor. Son yaşanan şiddet olayları, Keşmir’deki gerilimin hâlâ ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Related Posts

Pezeşkiyan: İsrail’e yanıtımız daha pişman edici olacak

Sosyal medya hesabından İran-İsrail geriliminde son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, mevcut şartlarda bu dayatılan savaşın sona ermesinin tek yolunu açıklayarak “İsrail saldırılarına son vermediği takdirde düşmana vereceğimiz yanıt daha sert ve pişman edici olacaktır” dedi.

Dilek İmamoğlu: Hukuksuzluğun normalleştirilmesine izin veremeyiz

Dilek İmamoğlu, “Hukuksuzluğun normalleştirilmesine izin veremeyiz. Yaratılan adaletsiz düzenle tutuklananları, vicdanlara sığmayan uygulamalarla adeta cezalandırılan aileleri ve geleceği karanlıklara gömülmek istenen çocukları, gençleri yalnız bırakamayız.” diye konuştu.

İsrail ve İran karşılıklı saldırıları ne kadar sürdürebilir?

İsrail ve İran karşılıklı saldırıları ne kadar sürdürebilir?

Türkiye’yi sarsan 6 yaşındaki ‘gelin’ davasında şok gelişme

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin, 6 yaşındayken Kadir İstekli ile “imam nikahıyla evlendirilip” cinsel istismara uğradığı iddiasıyla açılan davada kritik bir gelişme yaşandı.

Trump’tan Fed Başkanı Powell’a ‘faiz indirimi’ tepkisi: Ülkemize yüzlerce milyar dolara mal oluyor

Trump’tan Fed Başkanı Powell’a ‘faiz indirimi’ tepkisi: Ülkemize yüzlerce milyar dolara mal oluyor

Almanya İsrail’e silah ihracatını onayladı

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırılarla başlayan çatışma karşılıklı füze atışları ile sürerken Almanya, İsrail’in saldırılarına ilişkin ‘işin pis kısmını hallediyor’ diyerek tarafını belli ederek dikkat çekmişti. Son yıllarda İsrail’e silah …