Ekran süresi uzadıkça çocuklarda dikkat dağınıklığı ve dijital bağımlılık artıyor: Ekrandan uzak tutun

Dijital Araçlara Fazla Maruz Kalmanın Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Uzmanlar Tarafından Açıklandı

Çocukların dijital araçlara fazla maruz kalmasının olumsuz etkileri ve alınabilecek önlemler hakkında Cumhuriyet’e konuşan uzman pedagog Elanur Buğçe Oral, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Oral, uzun süre ekrana maruz kalan çocuklarda dijital bağımlılığın oluşabileceğini vurgulayarak, bu bağımlılıkların arkasında genellikle başarısızlık hissinin yattığını belirtti. Kendi gerçek hayatlarında istedikleri performansı gösteremeyen çocuklar ve yetişkinler, sanal dünyada kendilerini başarılı hissederek bağımlılıklarını besliyor.

Çocukları etkileyen olumsuz durumlardan biri olan fazla ekran süresinin dikkat dağınıklığı, uyku sorunları, sosyal ilişkilerde zorlanma ve duygusal sıkıntılara yol açtığını belirten Oral, ailelere ve eğitimcilere de büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Aile içinde ekran kullanım alışkanlıklarına dikkat çeken Oral, ebeveynlerin çocuklarına örnek olmaları gerektiğini vurgulayarak, ekranın aşırı kullanımının çocukların sınırlamaları anlamasını zorlaştırabileceğine dikkat çekti.

Çocukların Dışarıya Çıkarılması Önemli

Dijital ortamdan uzaklaşıp dışarıda hareketli oyunlar oynamanın önemine değinen Oral, hava şartlarının ısınmasıyla birlikte çocukların açık hava etkinliklerine yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ailenin cezalandırıcı tutum sergilememesi gerektiğini vurgulayan Oral, kuralların çocuklarla birlikte belirlenmesi ve sürecin kademeli olarak ilerlemesi gerektiğini belirtti.

İçeriklerin Etkisi

Çocukların izledikleri içeriklerin onları nasıl etkilediğine dikkat çeken Oral, ekranda gördükleri savaşların ve saldırıların çocukların empati duygularını azalttığını ve daha saldırgan bir tutum sergilemelerine neden olduğunu belirtti.

Related Posts

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kilo kontrolünde kritik role sahip! Meyve tüketti, yaşamı değişti: 4 ayda 15 kilo verdi

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif