Hazır giysi kesiminin dev buluşması, 12-15 Ekim 2022 tarihlerinde fuarizmir’de gerçekleşti. Kumaş, konfeksiyon yan sanayi, hazır giysi, konfeksiyon makineleri ve baskı teknolojilerinin tıpkı anda sergilendiği Fashion Prime ve Fashion Tech fuarları, kesime güçlü bir ticaret kapısı açtı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi mesken sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Fashion Prime – Dokumacılık, Hazır Giysi Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı ile İZFAŞ – İzgi Fuarcılık iş birliği ile gerçekleştirilen Fashion Tech – Hazır Giysi, Konfeksiyon ve Dokuma Makineleri, Dokuma Baskı Teknolojileri Fuarı, hazır giysi ve dokumacılıkta Türkiye’nin başşehri İzmir’in gücüne güç kattı. Bölümün tüm muhtaçlıklarının birebir anda sergilendiği fuarlar, dalı bütünleştirirken iştirakçi ve ziyaretçilerin beğenisini topladı. Bu yıl hem yüzölçümü hem iştirakçi sayısı hem de eser skalası genişleyen fuarlardaki ticari birlikteliklerde artış yaşandı. Hazır giysi üreticileri, dünya markalarının temsilcileri, makine ve tedarikçilerden oluşan iştirakçi portföyünü yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşturan fuarlar; dalın ihracat sayılarına artan bir ivme kazandıracak.
Fashion Prime ve Fashion Tech fuarları, yerli ziyaretçilerin yanı sıra Avrupa, Orta ve Kuzey Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Amerika bölgelerinden olmak üzere onlarca ülkeden çok sayıda yabancı ziyaretçiye de konut sahipliği yaptı. İki fuar için Ticaret Bakanlığı’nın dayanaklarıyla Ege Hazır Giysi ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Denizli İhracatçı Birlikleri tarafından yabancı alım heyetleri getirildi. Fashion Tech Fuarı’na, 19 vilayetten 6 bin 644’ü yerli, Almanya’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, Çin’den İngiltere’ye kadar 40 ülkeden 357’si yabancı olmak üzere toplam 7 bin 1 ziyaretçi katıldı. Fashion Prime Fuarı’na ise 20 vilayetten 5 bin 293 yerli, Danimarka’dan Güney Kore’ye, Kazakistan’dan İtalya’ya kadar 49 ülkeden 714’ü yabancı olmak üzere toplam 6 bin 7 ziyaretçi katıldı.
Fuarlar epeyce verimli geçti
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in İzmir’i fuarlar kenti yapma vizyonu çerçevesinde çalışmalarını sürdürdüklerini söz eden İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, iki fuarın da epeyce verimli geçtiğini söyledi. Alıcı, “Bu yılın birinci 9 ayında, ihracat rekorları kırarak Türkiye genelinde toplam 16,17 milyar dolar ihracata imza atan hazır giysi ve konfeksiyon bölümünün, fuarlara gösterdiği ilgi de büyüktü. Fashion Prime ve Fashion Tech, bu yıl geçtiğimiz yıla oranla yüzde 100 büyüyerek 50 bin metrekare alanda ve 430 markanın iştiraki ile gerçekleşti. Fuarlar hem iştirakçilerini hem ziyaretçilerini hem de kesimi epeyce mutlu etti. Ege İhracatçı Birlikleri ve Denizli İhracatçılar Birliği iş birliğiyle iki fuarımızda da kıymetli bir alım heyeti çalışması yürütüldü. Binin üzerinde yabancı ziyaretçi, üç gün boyunca katılımcılarımızla kıymetli ticari mutabakatlar yaptı. 30 Eylül 2022 itibariyle son bir yıllık periyotta geçen yılın tıpkı devrine oranla yüzde 5,92’lik artışla 1 milyar 539 milyon 685 bin dolar ihracata imza atan Ege İhracatçı Birlikleri üyesi hazır giysi ve konfeksiyon ihracatçılarının orta vadeli 2 milyar dolarlık ihracat maksadı var. Fuarlarımız bu gayeye katkı sağlayarak ihracata açılan bir kapı vazifesi gördü. Yıl boyunca düzenlediğimiz tüm fuarlarımızda olduğu üzere bundan sonraki fuarlarımızda da bölümü büyütmeye, milletlerarası arenalarda tanıtarak ihracata katkı koymaya, binlerce iştirakçi ve ziyaretçinin yarattığı sinerji ile de kent iktisadına katkı sağlamaya devam edeceğiz” formunda konuştu.
Fuarlar memleketler arası kimliğe kavuşacaktır
Yıllardır hasreti duyulan bir konseptte fuarı dokumacılığın başşehri İzmir’de İZFAŞ iştiraki ile gerçekleştirmekten büyük memnunluk duyduklarını tabir eden İZGİ Fuarcılık Kurucu Ortağı Mustafa Kemal Hızarcıoğlu “Fashion Tech ve Fashion Prime fuarları birbirini tamamlayarak iştirakçi ve ziyaretçilere azamî yarar sağladı. Ayrıyeten, yurt dışından gelen hazır giysi ve konfeksiyon yatırımcılarının büyük ilgisini gören fuarlarımız, önümüzdeki yıllarda memleketler arası fuar kimliğine kavuşarak İzmir ve ülkemize kesimin dünyadaki en büyük fuarlarından birini kazandırmış olacaktır. Fuarlar, yurt içinde ise bölünmüş olan bölümü tek çatı altında birleştirmek için umut olmuştur” dedi.
İhracat sayılarına olumlu katkıda bulunacaktır
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İdare Konseyi Lideri Burak Sertbaş da iki fuarın birlikte düzenlenmesi güzel olduğunu ve bölüme güç kattığını belirterek, “Bir ihracatçı birlikleri lideri olarak baktığımızda, fuarlardan kesime katkı bekliyoruz. 35 firma ile oradaydık. Ege İhracatçı Birlikleri olarak düzenlediğimiz alım heyetine baktığımızda da pek hoş ikili görüşmeler olduğunu gördük. Birinci gün gelenlerden çok memnun iştirakçiler, yeni kontaklar çıkacağına eminiz. Sonuçlarının düzgün olacağını ümit ediyoruz. Fuarlar daha çok yeni, yavaş yavaş oturuyor, iştirakçi profili olarak hoş bir noktaya geldi, yerli ve yabancı ziyaretçi sayısını da giderek artırmamız gerekiyor ve önümüzdeki yıllarda artacağını düşünüyorum. Türkiye’de dokumayla ilgili herkesin buraya gelmesi lazım. Daha çok yolun başında olan fuarlarımız, vakit içinde hakikat planlama, zamanlama ve adımlarla büyümesini sürdürecektir. Memleketler arası manada da daha fazla iştirakçiyi çekebilir. Bu usul fuarlar ihracat sayılarına olumlu katkıda bulunacaktır. Biz bu nedenle fuarları çok önemsiyoruz” diye konuştu.
Çıtayı daima birlikte daha yükseğe taşıyacağımıza inanıyoruz
Ege Giysi Sanayicileri Derneği İdare Konseyi Lideri Hayati Ertuğrul, iki fuarın kesimin buluşma noktası haline geldiğini belirterek, “16 yıldır, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ ile partner olarak IF Wedding Fashion İzmir – Gelinlik, Damatlık ve Ağabeye Giysi Fuarı’nı da gerçekleştiriyoruz. Fuarların ticaretimizi geliştirmek için değerli ögelerden birisi olduğuna inandığımız için de dalımıza yarar sağlayacak projelerimizin başında fuar tertipleri geliyor. İZFAŞ ile birlikte kentimize ve dalımıza kazandırdığımız Fashion Prime Fuarı’na ek olarak, İZFAŞ ve İZGİ Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen Fashion Tech, bu yıl büyüyerek dalımızdaki yenilikleri sunmak için kapılarını açtı. Bu ağır hazırlık çalışmasının olumlu dönüşlerini, fuar boyunca daima birlikte gözlemledik. İki fuarın birebir tarihlerde gerçekleştirilmesi, fuarlara ivme kazandırdı. Fuarımızda yer alan iştirakçiler, yeni teknolojileri ve yeni koleksiyonlarını sergiledi. Yurt içinden ve yurt dışından gelen alım kümeleri, iştirakçiler ile temaslar gerçekleştirdi. Makine ve teknoloji holünde, dijitalleşmeye adapte olmamızı kolaylaştıracak teknolojileri inceledik. İştirakçiler fuardan şad ayrıldı” diyerek kesimin ihracatta geçtiğimiz yıl rekorlara imza attığını, katma kıymetli eserler üretip ihraç ederek bu çıtayı daima birlikte daha yükseğe taşıyacaklarına inançlarının sonsuz olduğunu söyledi.
İzmir iktisadına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum
Moda Dokumacılık Konfeksiyoncular Endüstrici İşadamları Derneği İdare Konseyi Lideri Abdullah Salkım da fuarların çok yakın vakitte milletlerarası fuar statüsüne gireceğini düşündüğünü belirterek, “Fuarlar, dünyada da ülkemizde de satış halinin bence bir numaralı pazarlama stratejisi. Buna artı olarak dijitalleşme eklendiğinde ikisi birlikte çok daha güzel bir sonuç getiriyor. İki fuarın da İzmir iktisadına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Bu fuarlarla birlikte, fuara gelen yurt dışı müşterilerine baktığımızda sadece bu fuar odaklı gelmemişler, onu gördüm. Bizim çarşılarımızda da fuarlara gelen firmalar gezip alışveriş yapmaya başladılar. Bize o denli de bir tesiri oldu. Fuarda görüştüğüm birtakım iştirakçi firmalar, çok şad olduklarını ve yurt dışına çok hoş siparişler aldıklarını söylüyor. Bu da bizi çok memnun ediyor. Biz de zati üyelerimize katkı için bu fuarın destekçileri ortasında yer alıyoruz ve gayretlerimizin meyvelerini topladığımız için memnunuz” dedi.
Çok daha hoş fuarların birlikte gerçekleşeceğine inanıyoruz
Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği İdare Şurası Lideri Murat Özpehlivan, “Fuarı çok evvelden beri destekliyoruz. Genel manada Ege Bölgesi başta olmak üzere yerli ziyaretçileri ve yabancı ziyaretçileriyle birlikte çok da renkli geçen bir fuar. Dernek olarak üyelerimiz en başından itibaren fuarda yer alıyor. Çok hoş bir iş birliğimiz var. Makine, kumaş, aksesuar hepsini birleştiren çok özgün bir tertip oldu. Gerek iştirakçi, gerek ziyaretçilerin çok şad olduğu, karşılıklı iş birliği fırsatları ve iş kontaklarının gerçekleştiği bir tertip oldu. Kesimden birçok firma katıldı, düğme, fermuar, metal aksesuar vs. yan endüstrisiz bu türlü fuarların düzenlenmesi imkansız. Fuar geçtiğimiz yıla oranla da büyümüştü. İzmir bir fuar kenti, çok hoş bir fuar alanı var, fuarizmir. Çok daha hoş fuarların birlikte gerçekleşeceğine inanıyoruz. İZFAŞ ve KYSD iş birliği güçlenerek geleceğe taşınacaktır, bunu ümit ediyorum” diye konuştu.
Sergiler, defileler ve trend alanı büyük ilgi gördü
Fuarların, ticaretin yanı sıra kesimin geleceğine ışık tutan trend alanı, stantları ile defileleri, iştirakçi ve ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip edildi. Fashion Prime Fuarı kapsamında birbirinden pahalı bahis ve konukların yer aldığı söyleşiler de gerçekleşti. Fuarda yer alan Kumaş Aksesuar ve Hazır Giysi Trend Alanı milletlerarası sanatçı Fırat Neziroğlu tarafından tasarlandı. Tire Kent Müzesi’nde sergilenen 700 yıllık geçmişe sahip “Beledi Dokuma Tezgahı” ve “Urgan Çarkı”nın özel üretim replikası ise Tire Belediyesi’nin takviyesiyle bu fuar için getirilerek Trend Alanı’nda yerini alırken ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Ustalar Gülnur Yaykal ve Raife Baysal, Beledi Dokuma ve urgan üretimini ziyaretçilere anlattı. Ali Bozkan’ın Dünden Bugüne Dikiş Makinesi Standı, Fırat Karapınar’ın Karnaval Kostüm ve Aksesuar Tasarım Standı ile Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksek Okulu Denim Drapaj Standı de fuarlar boyunca görülebildi. Durak Tekstil’in için Rope N Roll Sanat Atölyesi ile birlikte 97 renkte 48 bin 926 metre ip kullanılarak hayata geçirdiği “İplikten Sanata” projesi “Morfoz” isimli sanat yapıtı de sergilendi.
Fuarlar, T.C. Ticaret Bakanlığı himayesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi mesken sahipliğinde; İZFAŞ tarafından ve İzgi Fuarcılık iş birliği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Yönetimi Başkanlığı, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege Giysi Sanayicileri Derneği, Denizli İhracatçı Birlikleri, Buca Ege Organize Sanayi Bölgesi, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Moda ve Hazır Giysi Federasyonu, Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği, Moda Dokuma Konfeksiyoncular Endüstrici ve İşadamları Derneği, Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği ve İzmir Moda Dizayncıları Derneği dayanakları ile gerçekleştirildi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı