Barclays: Tahvil piyasasını sadece bir hisse senedi çöküşü kurtarabilir

Barclays Plc’ye göre, küresel tahviller, hisse senetlerindeki sürekli bir düşüş, sabit gelirli varlıkların cazibesini canlandırmadıkça düşmeye mahkum görünüyor. Ajay Rajadhyaksha liderliğindeki analistler, “Yatırımcıları tekrar tekrar tahvil rallisi başlatmak için yeterli alıcıyı otomatik olarak çekecek büyüklükte bir getiri sihirli bir seviye yok” dedi. “Kısa vadeli olarak, tahvillerin önemli ölçüde ralli yapabileceği bir senaryoyu düşünebiliriz. O da eğer riskli varlıklar önümüzdeki haftalarda keskin bir düşüş yaşarsa.”

Tahvillerde yaşanan satış dalgası, son aylarda yatırımcıların faiz maliyetlerinin uzun süre yüksek kalmasını beklemeleri nedeniyle küresel tahvil piyasasına şok dalgaları gönderdi. Satış dalgası Çarşamba günü azaldı, ancak özellikle Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verileri beklenenden güçlü gelirse, tüccarlar oynaklığın yeniden yükselmesine karşı uyarıda bulunuyorlar.

Barclays analistlerine göre, ABD merkez bankası muhtemelen “niceliksel sıkılaştırma” programından vazgeçmeyeceği için, tahvilleri net bir satış baskısı altına sokan bu program devam edecek. Ayrıca, artan bütçe açığı nedeniyle artan tahvil arzı da vadeli primi yükseltiyor.

Analistlere göre, yabancı merkez bankalarının net alımlarının yavaşlaması nedeniyle talep zayıf olacak. Tahvillerin en büyük yabancı sahipleri olan Japon yatırımcılar, Japonya Merkez Bankası politika duruşunu ayarladığında ve getiriler yükseldiğinde yen cinsinden yerel borçları tercih edecekler.

Barclays’a göre, tüm bu faktörler tahvil piyasasının kaderinin hisse senetlerinin elinde olduğunu gösteriyor. Son üç ay içinde S&P 500 Endeksi’nde yaşanan yaklaşık %5’lik düşüş, sabit gelirde bir toparlanmayı tetiklemek için gerekenin çok altında.

“Tahvil tarafındaki satışın ve getirilerdeki yükselişin şaşırtıcı derecede büyük olması, değerleme açısından hisse senetlerinin bir ay öncesine göre daha pahalı olduğunu iddia etmemize neden oluyor,” diye yazdılar. “Tahvillerin istikrarlı hale gelmesinin nihai yolu, risk varlıklarının daha fazla yeniden fiyatlandırılmasıyla olacaktır.”

Bloomberg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir